post

Å få avslag på søknad om forbrukslån kan føles kjedelig, men ikke gi opp med en gang. Det finnes nemlig flere ting du kan gjøre for å øke dine sjanser om å få innvilget et lån. Først og fremst bør du søke hos flere banker. Du bør også rydde opp i egen økonomi. Om du fremdeles får avslag, bør du sjekke andre alternativer, det finnes muligheter der ute. Les mer om dette i denne artikkelen.

  • Ikke gi opp om du har fått et avslag på din søknad om forbrukslån

Søk hos flere banker

Dersom du får avslag på søknad om forbrukslån hos en bank, bør du prøve å søke om lån hos flere banker. Når bankene avgjør om de vil innvilge en søknad om lån eller ikke, legger de nemlig vekt på ulike ting. Mens noen banker avslår søknaden automatisk dersom du ikke oppfyller alle kravene, finnes det enkelte spesialbanker strekker seg lengre, og som manuelt ser på din økonomiske situasjon. Sammenlign alltid flere banker før du søker om lån uten sikkerhet med lav rente.

Det kan lønne seg å bruke en lånemegler når du skal søke om forbrukslån. Slik øker dine sjanser for å få tilslag hos en eller flere banker. Du vil også spare tid på å sende en søknad til lånemegleren fremfor å sende flere søknader til hver enkelt bank. Lånemegleren innhenter flere tilbud fra konkurrerende banker og gir deg til slutt en oversikt over banker som kan gi deg lån ut fra din økonomiske situasjon.

  • En lånemegler sender din søknad til flere banker
  • Du sparer tid på å bruke en lånemegler

Kvitt deg med betalingsanmerkninger

En viktig årsak til at folk får avslag når du søker om forbrukslån eller andre typer lån er at de har betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker. Dersom dette er tilfelle, vil de aller fleste banker automatisk gi avslag på søknaden om forbrukslån. Har du en eller flere betalingsanmerkninger er dette et signal om at du ikke har orden på økonomien, og banken vil vurdere at å låne deg penger innebærer en for stor risiko.

Derfor bør du alltid kvitte deg med betalingsanmerkninger før du søker om forbrukslån eller andre lån . Før ble betalingsanmerkninger registrert over flere år, men nå skal betalingsanmerkninger slettes så snart du gjør opp for deg. Dersom du har tilbakebetalt kravet og betalingsanmerkningen fremdeles er registrert på deg, bør du ta kontakt med inkassoselskapet som har saken for å få betalingsanmerkningen fjernet. Dersom du innfrir de andre kravene, vil det nå være lettere å få innvilget forbrukslån

Refinansiering av gammel gjeld

Det å ha flere dyre smålån uten sikkerhet og kreditter kan telle negativt om du ønsker å søke om mer lån. Det er bedre å ha ett større lån enn mange små. Derfor bør du samle dine smålån og kreditter i ett større lån med lavere rente og bedre betingelser. Dette kalles refinansiering av lån. Dersom du har mulighet til det, kan du prøve å bake dine smålån inn i boliglånet, da boliglån har de beste betingelsene.

  • Flere dyre smålån reduserer sjansen for å ta opp nye lån
  • Det lønner seg å samle flere dyre smålån og kreditter til ett større lån
  • Refinansiering av smålån kan gi deg bedre renter og bedre betingelser
  • Det mest lønnsomme er å bake smålån inn boliglånet, da boliglån har best betingelser.

I tillegg til at refinansiering av smålån og kreditter øker dine sjanser for å få forbrukslån, vil du også spare penger hver måned. Dersom du erstatter flere dyre smålån med ett større lån, vil du sannsynligvis få lavere renter og renteutgifter hver måned. I tillegg vil du spare penger på at du bare betaler ett innbetalingsgebyr i stedet for flere. Med pengene du sparer vil du få en romsligere økonomi og større sannsynlighet for å få innvilget ytterligere lån.

Se etter andre alternativer

Dersom du fremdeles får avslag på lånesøknaden om forbrukslån og trenger penger, kan du se deg om etter andre alternativer. En mulighet er å låne av familie eller venner. Da bør dere skrive kontrakt for å ha ting i ordnede former. Kontrakten bør inneholde opplysninger om partene, samlet lånebeløp, hvilke avdrag som skal betales til hvilken tid og eventuell rentesats. Slik unngår dere konflikter. Merk at eventuelle renter som skal betales må føres i selvangivelsen til både långiver og låntaker.

En annen mulighet, dersom du eier bolig, er å søke om rammelån. Da får du muligheten for å justere boliglånet ditt og få tilgang til ekstra penger om du trenger det. Merk at rammelån krever økonomisk disiplin. Om du har god kontroll på økonomien kan dette være en god og fleksibel løsning dersom noe uforutsett skulle skje. Boliglån har også vesentlig lavere rente enn forbrukslån. Det er fordi banken har sikkerhet i din bolig dersom du skulle misligholde lånet.

Oppsummering

Dersom du får avslag på søknaden om forbrukslån kan du ta flere grep som øker sjansen for å få positivt svar på din neste søknad. For det første bør du søke hos flere ulike banker. Du bør også rydde opp i din økonomi og kvitte deg med eventuelle betalingsanmerkninger og dyr kredittgjeld. Dersom du likevel får avslag på søknaden, finnes det andre alternativer for å få tak i penger, for eksempel lån fra familie, venner eller få et rammelån.