post

Nordmenn tar opp stadig mer forbrukslån. I denne artikkelen skal vi gå gjennom de mest populære bruksområdene for dette i Norge. Dette kan være alt fra oppussing til bryllup og dyre fritidsreiser. Noen tar også opp forbrukslån for å øke verdien av boligen eller å betale ned annen gjeld. Dette kan i enkelte tilfeller være fornuftig. Husk likevel at lånet skal betales tilbake, og at du bør ha betalingsevne. Denne typen lån er også vesentlig dyrere enn boliglån andre lån med sikkerhet.

Låne penger til oppussing

Nordmenn elsker å pusse opp. Mange tar opp lån til forbruk i forbindelse med oppussing av bolig eller hytte. Det kan være flere årsaker til at nordmenn tar opp lån i denne sammenhengen. Oppussing i seg selv kan koste mye penger. Mange er nok utålmodige og vil pusse opp med én gang. Ikke alle ønsker å vente til de har spart opp egne midler. I enkelte tilfeller blir oppussingen dyrere enn planlagt. Da kan man dekke de ekstra kostnadene med et usikret lån.

  • Mange nordmenn tar opp lån til oppussing
  • Oppussing kan øke verdien av boligen ved salg

Nordmenns boliger har steget mye i verdi de siste årene. Mange ser derfor sitt snitt til å få en høyere salgspris dersom de pusser opp før salg. Dette gjelder deler av eller hele boligen. Dersom du venter umiddelbar høyere gevinst ved salg, kan du ta opp et lån for dette. Det forutsetter likevel en verdiøkning på boligen og høyere pris. Det er særlig bad og kjøkken som pusses opp i denne sammenhengen. Det kan imidlertid også gjøres mindre justeringer i andre rom.

Forbrukslån til kjøp av bolig

Mens noen tar opp lån for å få høyere boligpris ved salg, søker andre lån for å kunne kjøpe sin første bolig. Dette gjelder spesielt for de som ikke får nok ordinært boliglån til boligen de ønsker seg. Dette skjer til tross for at mange banker og finansinstitusjoner fraråder å bruke forbrukslån til boligkjøp. Å ta opp et lite usikret lån for å få råd til drømmeboligen kan være akseptabelt. Store lån ved boligkjøp er derimot, særlig om du ellers har skjør økonomi.

  • Lån uten sikkerhet som kompensasjon for mangel av egenkapital anbefales ikke

Fritidsreiser

Nordmenn er et reisende folkeslag. Flere og flere tar opp forbrukslån for å betale sin drømmeferie. Lån til forbruk for oppussing eller kjøp av bolig lar deg sitte igjen med varige økonomiske verdier. Dyre reiser gir derimot mange gode minner, som alltid er hyggelig. Her vil det likevel være ekstra viktig at du kjenner til din egen betjeningsevne. Dersom du ikke kan betale tilbake lånet etter et slikt forbruk, kan du havne i økonomiske problemer. Vær oppmerksom på at uforutsette hendelser kan skje.

Låne penger til bryllup

Et bryllup er for mange par den største feiringen i livet. Tanken er at man bare gifter seg én gang i livet. Derfor er det de færreste som har lyst til å måtte begrense utgiftene når de skal gifte seg. Bryllup koster derimot ofte mer enn man tror. Det er dermed mange som tar opp lån i forbindelse med bryllupsfesten. Se an deres samlede inntekt, samt om dere har god kontroll på økonomien. Et lite lån i forbindelse med bryllup kan være greit.

Forbrukslån til finansiering av bil

I utgangspunktet har du tre valg når du skal ta opp lån til bil. Du kan heve boliglånet, ta opp et billån eller ta opp et forbrukslån til bil. Hvilket av disse typene av lån du bør velge avhenger av hvor mye du har behov for å låne. Din personlige økonomi og hvilke betingelser du har mulighet til å få spiller også inn. Det kan ofte lønne seg å undersøke flere lånetyper, selv når du egentlig har bestemt deg. Slik ser du hvilke betingelser du kan få din, basert på dine forutsetninger.

Et billån er mest gunstig når bilen er dyr og du kan stille med nok egenkapital. Mange har ikke denne egenkapitalen tilgjengelig. Andre har heller ikke mulighet til å legge billånet inn i boliglånet. Løsningen blir da å ta opp et forbrukslån, slik at du kan benytte deg av forhandlernes kampanjerenter. Det finnes også flere fordeler med å benytte et usikret lån til kjøp av bil. For eksempel stilles det ingen krav til kaskoforsikring. Slik kan du også selge bilen når du ønsker, uten å innløse panten først.

Refinansiering av gjeld

Det kan lønne seg å ta opp et større lån til forbruk dersom du har mange dyre kreditter og smålån. Dette kalles refinansiering og kan gi deg både lavere renter og bedre betingelser. Slik kan du spare mye penger på renteutgifter og gebyrer hver måned og få romsligere økonomi. Refinansiering av smålån er spesielt aktuelt for de som ikke eier egen bolig. Det kan også lønne seg for deg som ikke har nedbetalt nok på boliglånet for å kunne refinansiere med pant i bolig.

Det er spesielt lønnsomt å samle usikret gjeld i ett større lån dersom du har mange mindre lån. Ved hver innbetaling påløper det et innbetalingsgebyr. Har du for eksempel fire smålån og det påløper 60 kroner per innbetaling, betaler du 240 kroner per måned. Dette tilsvarer hele 2 880 kroner kun i gebyrer. Dersom du erstatter disse fire lånene med ett, betaler du kun 720 kroner i året. Dette er en besparelse på hele 2 160 kroner. I tillegg sparer du penger på lavere renteutgifter hver eneste måned.

Lån til handleturer

Det er mange nordmenn som tar opp forbrukslån til handleturer. Selv om dette kan være billigere enn å bruke kredittkort, er det likevel en dyr måte å finansiere handleturen på. Likevel kan det være en mulighet for å spare penger. Spesielt dersom en dyr ting du har ønsket deg lenge plutselig kommer på tilbud en kort periode. Dette forutsetter at du betaler tilbake lånet raskt i ettertid. Benytt anledningen til å betale ekstra ned på lånet neste gang du får lønn, feriepenger eller halv skatt i desember.

Om du tar opp lån til dette bør du sette opp en god plan for hvordan du skal nedbetale lånet. Dersom du har en god og sikker inntekt, vil det være lettere enn om økonomien din er stram i utgangspunktet. Du bør uansett prioritere å betale ned lånet raskt. Dette er et relativt dyrt lån sammenlignet med andre lån som for eksempel boliglån. Det er likevel rimeligere å finansiere handleturen med forbrukslån enn å ta opp lån på kreditt. Dette skyldes at kredittkortgjeld har svært høye rentesatser.

Finansiering av utdannelsen

Studenter får både stipend og studielån. Likevel kan det i enkelte tilfeller være vanskelig å få pengene fra staten til å strekke til. Enkelte velger da å ta opp et usikret lån for å spe på studielånet. Det er heller ikke alle studenter som får støtte fra staten. For eksempel dersom du er over en bestemt alder, eller om du har for høy formue eller inntekt. Noen ønsker seg dyre utdanninger ved utenlandske institusjoner hvor studieavgiftene er mye høyere enn i Norge. Disse må ofte dekke dette av egen lomme.

Oppsummering

Nordmenn bruker forbrukslån til en rekke ulike formål og investeringer. I noen tilfeller kan dette være økonomisk fornuftig. Du kan slik spare penger totalt eller øke verdien av noe du eier. Du må være ekstra påpasselig med å være økonomisk forsvarlig dersom du tar opp usikret lån til rent forbruk. Spesielt dersom dette ikke gir noen økonomiske gevinster på sikt. Sett opp en plan for nedbetaling av lånet for å unngå økonomiske problemer på lang sikt. Din fleksibilitet avhenger av egen inntekt og totale økonomiske situasjon.